
Naši chilli čmaju si zamilují ti, kteří mají rádi opravdu pálivé omáčky. Chilli čmaja je vyráběna z větší části kečupu, do kterého je přidána směs čerstvé zeleniny, koření, bylinek a směs...
víceNákupní košík je prázdný.
Naši chilli čmaju si zamilují ti, kteří mají rádi opravdu pálivé omáčky. Chilli čmaja je vyráběna z větší části kečupu, do kterého je přidána směs čerstvé zeleniny, koření, bylinek a směs...
víceV této velké kolekci chilli semen najdete 11 druhů 7 Pot chilli, balené po pěti kusech. Kolekce je tedy určená pro pěstitele krásných rostlin, voňavých a pálivých plodů chilli. Tato kolekce...
víceLátka, která stojí za pálivostí chilli papriček, se nazývá kapsaicin. Ta má množství zdravotních benefitů, ale ne každý je schopen její dráždivé účinky snést. Na druhé straně je dobře rozpustná v tucích, tudíž se akutní pálení v ústech, které nastane po její konzumaci, dá neutralizovat sklenicí mléka.
„Časopis Journal of Nutritition and Vitaminology informuje, že pravidelná konzumace polévkové lžíce mletých papriček denně zrychlí váš metabolismus až o 23 %,“ uvádí výživový specialista a kouč Martin Škába. Chilli papričky navíc obsahují bílkoviny, tudíž nejen při redukci váhy vám budou skvělým společníkem.
Kapsaicin funguje i jako obrana proti nádorovým onemocněním. Molekuly kapsaicinu se naváží na rakovinové buňky a zahájí sebedestruktivní proces. Studie časopisu Cancer Research ukázala jeho účinnost v boji proti rakovině prostaty. Vědci z Nottinghamské univerzity zase odhalili pozitivní vliv na léčbu rakoviny plic a slinivky a chilli papričky se jim osvědčily i jako prevence rakoviny žaludku.
Ideální je zařazovat 400 mg kapsaicinu třikrát týdně, což odpovídá zhruba čtyřem průměrným papričkám.
Ve 100 gramech feferonek se nachází 13 % doporučené denní dávky železa, 14 % mědi a 7 % draslíku. Mimo jiné pak obsahují i mangan a hořčík.Konzumací jedné červené chilli papričky dodáte tělu 0,5 mg železa, což je oproti jiným druhům zeleniny výrazné množství. (Pro představu: Za bohatý zdroj železa se označuje například i brokolice, která na 100 gramů obsahuje poloviční množství.)
Chilli papričky jsou bohaté i na vitamin C. Ve 100 gramech najdete 240 % potřebné denní dávky. Stačí tedy jedna středně velká paprička, a máte vystaráno. Vitamin C je skvělý v boji proti infekcím a snižuje projevy virů chřipky a nachlazení.
„Papričky zvyšují pocit sytosti, podporují trávení, jsou přírodním projímadlem a při dlouhodobé konzumaci snižují chuť na sladké a tučné,“ říká nutriční poradkyně Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně. A aby toho nebylo málo, feferonky jsou také nízkokalorické. Konkrétně ve 100 gramech se nachází zhruba 40 kalorií.
Další z vynikajících schopností látky kapsaicinu je regulace LDL cholesterolu v krvi. Zajišťuje jeho rozpuštění a následné vyloučení z těla. Papričky tak mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a snižují riziko srdečních infarktů a mrtvice.
Díky kapsaicinu jsou chilli papričky přímo zázračné tím, jak snižují množství inzulinu po jídle. Údajně je to o více než 50 procent. Obsahují hodně vlákniny, která zpomaluje rychlost vstřebávání cukru do těla. Proto jsou velmi vhodné i pro diabetiky,
Jako každá barevně výrazná zelenina patří i chilli k těm druhům, které obsahují velké množství antioxidantů, a to zejména vitaminu C a betakarotenu. Antioxidanty jsou látky, které omezují aktivitu kyslíkových radikálů a snižují pravděpodobnost jejich vzniku.
A kapsaicin má vliv i na duševní rozpoložení. Na výskyt této látky v krvi tělo reaguje produkcí hormonů endorfinu a serotoninu, které jsou známé jako hormony štěstí.
Info | Kontakt |
---|---|