Nákupní košík je prázdný.

0 položek
Celkem:
0,00 Kč
Vstoupit
0 položek (0,00 Kč)
 
 
0,00 Kč (0 položek) vstoupit do košíku
Novinky
chilli čmaja

Naši chilli čmaju si zamilují ti, kteří mají rádi opravdu pálivé omáčky. Chilli čmaja je vyráběna z větší části kečupu, do kterého je přidána směs čerstvé zeleniny, koření, bylinek a směs...

více
Kolekce 7 Pot chilli

V této velké kolekci chilli semen najdete 11 druhů 7 Pot chilli, balené po pěti kusech. Kolekce je tedy určená pro pěstitele krásných rostlin, voňavých a pálivých plodů chilli. Tato kolekce...

více
Novinky a akce e-mailem
Chcete od nás dostávat novinky přímo na svůj e-mail?

Kapsaicin

Přidáno: 30.04.2014

Pálivá chuť

Kapsaicin (kapsicin, capsaicin) je rostlinný alkaloid, který je způsobuje pálivou chuť chilli. Jde o hlavní alkaloid paprik Capsicum. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Kapsaicin a několik příbuzných sloučenin se společně nazývají kapsaicinoidy a jsou produkovány jako sekundární metabolity chilli papričkami. Kapsaicin je rozpustný v alkoholu a tucích.

 

Působení na organismus

 

Při styku se sliznicemi vyvolávají kapsaicinoidy pocit pálení spojený s bolestí. Pálí nejen v ústech, ale i na sliznici nosu či oka.  Intenzivní dráždění sliznic kapsaicinoidy, provázené pálením a prudkou bolestí, je zprostředkováno přes nociceptory. Molekulární podstata účinku kapsaicinoidů a jim podobných substancí spočívá v jejich vazbě na specifické kapsaicinové nebo též vanilloidové receptory, které jsou podstatou nociceptorů vnímajících pálivou chuť. Vanilloidové receptory fungují jako iontové kanály pro masivní vstup iontů vápníku do neuronua jsou otevírány látkami typu kapsaicinu nebo též tepelným podnětem. Jsou to specifické receptory pro vnímání bolestivých podnětů. Citlivost vanilloidových receptorů na kapsaicin je obrovská, takže naše nociceptory jsou schopny rozpoznat kapsaicin a jemu podobné látky již ve zcela nepatrných koncentracích. V dobách, kdy nebylo možné koncentrace kapsaicinu přesně měřit, byl pro hodnocení pálivosti zaveden Scovillův tes pálivosti. Čeští vědci objevili, že ve větších dávkách, podávaných do kůže před operací, eliminuje pooperační bolesti.


Zpět na seznam článků
Novinky
 Fluorescent Purple Chilli
59,- Kč (2,36 EUR)
 Nakládané Jalapeňo
69,- Kč (2,76 EUR)
 Birds Eye chilli prášek
36,- Kč (1,44 EUR) 45,- Kč
 Trinidad Scorpion Satan chilli prášek
79,- Kč (3,16 EUR) 99,- Kč
 Tricolor Variegata Chilli
60,- Kč (2,40 EUR)