Nákupní košík je prázdný.

0 položek
Celkem:
0,00 Kč
Vstoupit
0 položek (0,00 Kč)
 
 
0,00 Kč (0 položek) vstoupit do košíku
Novinky
Kolekce 7 Pot chilli

V této velké kolekci chilli semen najdete 11 druhů 7 Pot chilli, balené po pěti kusech. Kolekce je tedy určená pro pěstitele krásných rostlin, voňavých a pálivých plodů chilli. Tato kolekce...

více
Jalapeno kolekce

V této kolekci chilli semen najdete čtyři druhy chilli Jalapeno doplněné o Padron chilli. Kolekce je tedy určená pro jedlíky méně pálivého, lehce pikantního chilli. Vhodné na různé způsoby delikates,...

více
Novinky a akce e-mailem
Chcete od nás dostávat novinky přímo na svůj e-mail?

KapsaicinPřidáno: 30.04.2014

Pálivá chuť

Kapsaicin (kapsicin, capsaicin) je rostlinný alkaloid, který je způsobuje pálivou chuť chilli. Jde o hlavní alkaloid paprik Capsicum. Pro savce včetně člověka je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Kapsaicin a několik příbuzných sloučenin se společně nazývají kapsaicinoidy a jsou produkovány jako sekundární metabolity chilli papričkami. Kapsaicin je rozpustný v alkoholu a tucích.

 

Působení na organismus

 

Při styku se sliznicemi vyvolávají kapsaicinoidy pocit pálení spojený s bolestí. Pálí nejen v ústech, ale i na sliznici nosu či oka.  Intenzivní dráždění sliznic kapsaicinoidy, provázené pálením a prudkou bolestí, je zprostředkováno přes nociceptory. Molekulární podstata účinku kapsaicinoidů a jim podobných substancí spočívá v jejich vazbě na specifické kapsaicinové nebo též vanilloidové receptory, které jsou podstatou nociceptorů vnímajících pálivou chuť. Vanilloidové receptory fungují jako iontové kanály pro masivní vstup iontů vápníku do neuronua jsou otevírány látkami typu kapsaicinu nebo též tepelným podnětem. Jsou to specifické receptory pro vnímání bolestivých podnětů. Citlivost vanilloidových receptorů na kapsaicin je obrovská, takže naše nociceptory jsou schopny rozpoznat kapsaicin a jemu podobné látky již ve zcela nepatrných koncentracích. V dobách, kdy nebylo možné koncentrace kapsaicinu přesně měřit, byl pro hodnocení pálivosti zaveden Scovillův tes pálivosti. Čeští vědci objevili, že ve větších dávkách, podávaných do kůže před operací, eliminuje pooperační bolesti.


Zpět na seznam článků
Novinky
 Quintisho chilli
40,- Kč (1,60 EUR)
 Aji Omnicolor
59,- Kč (2,36 EUR)
 Habanero Tropical Red
95,- Kč (3,80 EUR)
 7 Pot Red chilli prášek
69,- Kč (2,76 EUR)
 Blue Ghost Chilli
90,- Kč (3,60 EUR)
Doporučujeme
  

      

Copyright 2014 - 2017 © chilli-semena.cz